‘Goed jaar voor afvaloven’

DSC01705HARLINGEN – Afvalverwerker Omrin ziet positief terug op het eerste jaar van de afvaloven in Harlingen. Volgens Omrin is er door de oven in het afgelopen jaar al aardig wat minder CO2 de lucht in gegaan. Ook zou het verwerkingstarief voor de gemeenten nu al lager zijn als bij de besluitvorming in voorgesteld werd. In de afgelopen twaalf maanden is er met elkaar 213.000 ton niet verwerkbaar afval verwerkt.

De vergunde capaciteit ligt op 228.000 ton. Omdat de oven nog in een opstartfase zit is Omrin tevreden met dat resultaat.

Van af volgende week zal de afvaloven drie weken stopt gezet worden. Dit wordt gedaan om een inspectie uit te voeren. Ook zal er onderhoud plaatsvinden. De oven moet stopgezet worden omdat verschillende werkzaamheden niet gedaan kan worden als de oven in bedrijf is. Het gaat om geplande werkzaamheden. De verwachting is dat de REC in het eerste weekend van mei weer in gebruik kan worden genomen. Het stopzetten van de oven valt gelijk met een stop bij Frisia Zout, die de stoom van de oven afneemt.

bron: Omrop Fryslân

Miljoenen voor zoutwinning
Oproep: stem op Nikita als model van Zenners