Onderste-boven: gastconservatoren maken verrassende keuzes uit de depots van het Hannemahuis

imageVanaf 28 april tot en met 30 september  2012 is in het Hannemahuis in Harlingen een bijzondere expositie te zien van voorwerpen, die zich normaal gesproken vaak in het depot bevinden. Twintig Harlingers tussen de 10 en 94 jaar oud dwaalden als gastconservator door de verzamelingen van het Hannemahuis en maakten voor de tentoonstelling ‘Onderste-boven: keuzes uit het museumdepot’  verrassende keuzes uit de verzamelingen schilderijen en voorwerpen. Daarbij lieten zij zich leiden door hun gevoel en hun herinneringen. Sommigen van de gastconservatoren zijn vaste gast in het Hannemahuis, anderen kwamen er voor het eerst.

Hun verhalen achter de gekozen objecten zoals een Romeins bokje, een scheepslantaarn, een driewieler, een schoenenplankje met spijkers eronder en een koperen strijkijzer, vindt u op de tentoonstelling terug.  

Zo herinneren een oude wit katoenen breilap met verschillende patronen, een versteld blauw kinderjasje uit de 18de eeuw en oefenlappen voor het leggen van naadjes één van de gastconservatoren aan haar eigen moeder die als jong meisje in Brugge (België) de speldenwerksterschool bezocht. Een scherf van Harlinger aardewerk uit 1629 met een mooie kievitsbloem deed haar denken haar aan de tuin van een vriendin die ieder jaar volstaat met deze bloemen.

Een andere gastconservator – die vroeger in Nigeria modeontwerpster was – koos een japon in een opvallende print en snit vanwege de traditionele stoffen die in Nigeria worden gebruikt; een schilderij met familiewapens, vanwege de familiewapens die invloedrijke families in Nigeria hebben, en een scherf van een bordje met de tekst ‘geld is geweld’, vanwege de macht die geld kan uitoefenen.

De tentoonstellingsruimte is ingericht met schilderijenrekken, stellingen en speciale kastjes. Deze geven het gevoel alsof de bezoeker zelf door de museumdepots dwaalt.  

foto: Joachim de Ruijter

Eenderde deelnemers DONG Energy Solar Challenge afkomstig uit buitenland
Hagelbui legt verkeer op A31 tijdelijk stil