Harlingen, nu en toen

toen en nuHet Harlingen van nu herkennen we wel zo’n beetje, maar het Harlingen van toen? Hoe zag het er toen uit? In deze nieuwe rubriek laten we iedere week een foto van nu en een foto van toen zien op de zelfde plaats waar de foto van toen gemaakt is. Pas dan zal je zien of het echt veranderd is. Vandaag de Z.O. Singel met op de achtergrond de Gasfabriek. Interessant om te zien is dat één van de gashouders erg dicht op de woning staat. Dat zou nu natuurlijk ondenkbaar zijn.

In 1852 werd in Harlingen door Tjallingii en Feytema een gasfabriek (24) opgericht als een particulier bedrijf. Het bedrijf had haar postadres aan de Fabriekstraat 1 maar lag als fabrieksterrein langs de Zuidoostergracht. In de fabriek werd gas gedestilleerd uit steenkool, waarbij als bijproducten cokes, teer en ammoniakwater vrijkwamen. In de periode 1852-1898 werd een viertal uitbreidingsvergunningen verkregen. In 1898 nam de gemeente Harlingen het bedrijf over. In de eerste decennia van de 20e eeuw werd voor de gasfabriek, door de provincie als bevoegd gezag, een tiental uitbreidingsvergunningen verleend . Na de opkomst van het aardgas in 1960 sloot het bedrijf haar poorten. Het bedrijf besloeg op dat moment een gebied van de Fabriekstraat tot aan het Rapenburg, waarmee het direct grensde aan het stedelijke ziekenhuis dat op het oude Zuiderbolwerk van de stad was gevestigd.

Verdere reacties zijn van harte welkom in de reacties hieronder.

 

toenennu6-5-2012

Volgende week: Villa Douma State

Politieberichten van zondag 6 mei
Politieberichten van zaterdag 5 mei