Sloot vervuilt in Franeker

imageFRANEKER – Een sloot aan de Salverdaweg in Franeker is zaterdag vervuilt geraakt met hoge concentraties bestrijdingsmiddelen. Dat gebeurde bij het blussen van een brand in een boerderij. De bestrijdingsmiddelen zijn via het bluswater in de sloot terecht gekomen. Mogelijk hebben de bestrijdingsmiddelen zich verspreid naar een sloot in een woonwijk bij de Salverdaweg.

De gemeente Franekeradeel heeft uit voorzorg verschillende sloten afgezet. Omwonenden is in een brief duidelijk gemaakt dat ze uit de buurt van het water moeten blijven. Dinsdag wordt bekend hoe ernstig de vervuiling is.

‘Dit is overmacht’ zegt Bouke Sytsma , de eigenaar van de boerderij. De bestrijdingsmiddelen waren opgeslagen op het terrein en zijn met het bluswater in de sloot terecht gekomen. Volgens Sytsma heeft hij zich netjes aan de regels gehouden. De gemeente bevestigd dat er bij de afgebrande boerderij geen regels zijn overgetreden als het gaat om de opslag van de bestrijdingsmiddelen.

Wietkwekerij opgerold in Tzum
EVT zet 10.000 mensen over