‘Beeld van een tuin’ verandert tuin Hannemahuis in poëtische plek

imageHARLINGEN – Gemeentemuseum het Hannemahuis organiseert in samenwerking met de Harlinger Galerie De Vis de jaarlijkse editie van ‘Beeld van een tuin’. De besloten stadstuin van het Hannemahuis is van 29 juni tot en met 16 september het podium voor het werk van de beeldhouwers Herman van der Made, Guido Pietersma, Jan Spijkerman en Hans Jouta. Hun abstracte en figuratieve beeldhouwwerken roepen een poëtische en meditatieve sfeer op. Iedere kunstenaar heeft zijn eigen voorkeursmateriaal. 

Herman van der Made (Monster 1936) leerde beeldhouwen aan de Vrije Academie in Den Haag en de Werkschuit in Gouda, maar beschouwt zichzelf als autodidact. Sinds 2009 woont hij in Harlingen. Hij maakt sobere en meditatieve beelden van zwerf- en rolstenen en laat zich daarbij inspireren door het door de natuur gevormde materiaal. Zowel de onderwerpen waarmee hij dagelijks wordt geconfronteerd als de de oeroude (schepping-) verhalen van de mensheid geven hem een impuls tot verbeelding.

Guido Pietersma (Nieuw-Weerdinge 1949) is als beeldhouwer autodidact. Hij woonde tien jaar in Zuid-Frankrijk en sinds 2011 in Harlingen.  In zijn Franse tijd inspireerden de oude Romaanse kerkjes hem tot het maken van beelden uit het zachte kalksteen dat daar voor het oprapen lag, maar hij werkte ook met graniet uit de Sidobre en de Lot. Het beschikbare materiaal in Harlingen is het weerbarstige basalt waaraan Pietersma vloeiende vormen geeft.

Jan Spijkerman (Groningen 1949), opgeleid aan Minerva in Groningen en Artibus in Utrecht, beschouwt zich eveneens als autodidact. Sinds 1997 woont hij in Harlingen. Van jongs af aan was hij al geinteresseerd in beeldende kunst en vormgeving. Motieven uit de dierenwereld verwerkt hij met aluminium cement en epoxy tot poëtische beelden.

Hans Jouta (Holwerd 1966), opgeleid aan Minerva in Groningen, maakt beelden van metaal, hoofdzakelijk brons.  Hij vereeuwigde verschillende bekende Nederlanders. Iedereen in Harlingen kent zijn beeld van kaatskeizer Hotze Schuil op het Zuiderplein.  Zijn vogels, kikkers en walvissen en andere dieren tarten soms de zwaartekracht. In de tuin van het Hannemahuis wordt nieuw werk van Jouta getoond.

De tentoonstelling ‘Beeld van een tuin’ is van 29 juni tot en met 16 september 2012 te zien in het Hannemahuis, centrum voor Harlinger cultuur en historie, Voorstraat 56, 8861 BM Harlingen, tel 0517-413658, www.hannemahuis.nl

‘Beeld van een tuin': beelden van Herman van der Made, Guido Pietersma, Jan Spijkerman en Hans Jouta
Tentoonstelling: 29 juni t/m 16 september 2012

Hannemahuis, centrum voor Harlinger cultuur en historie
Voorstraat 56, 8861 BM Harlingen

tel 0517-413658

www.hannemahuis.nl

Foto: Herman van der Made, Origin of Gaia

Foto van de Dag 179
Politieberichten van dinsdag 26 juni