Joop Atsma opent REC Harlingen

imageHARLINGEN – Staatssecretaris van milieu Joop Atsma had vrijdagmiddag de eer om afvaloven REC bij Harlingen te openen. In maart oordeelde de Raad van State dat de milieuvergunning voor de afvaloven in orde was. Een belangrijk moment voor Omrin, want zonder goede milieuvergunning zou de fabriek niet mogen draaien.

De eerste paal voor de afvaloven ging in maart 2009 de grond in. Het verzet onder de bevolking was toen groot. In 2010 vernietigde de Raad van State de milieuvergunning. Onder invloed van de REC ontstond ook de partij Frisse Wind in Harlingen.

Zij wonnen bij de gemeenteraadsverkiezingen drie zetels. Terwijl de Raad van State nog uitspraak over de milieuvergunning moest doen, is de afvaloven in 2011 klaar. Eind maart 2011 wordt er voor het eerst afval verbrand. De opstartfase ging niet al te soepel. Een kraanmachinist werd niet goed van een zwavelwolk en de afvaloven had meer storingsuren dan mag. Omrin kreeg daarom een tik op de vingers van de provincie. In maart dit jaar kwam het verlossende woord voor Omrin: de milieuvergunning is goedgekeurd door de Raad van State.

Het verzet tegen de afvaloven gaat gewoon door. Tegenstanders zijn nog steeds bang voor de stoffen die uit de pijp van de afvaloven komen. Ze hebben deze week nog een verzoek voor handhaving ingediend bij de provincie. Er zouden te veel giftige stoffen uit de pijp komen. De provincie onderzoekt de zaak. Zaterdag is het publiek welkom in de afvaloven in verband met een open dag. Atsma was vrijdag bij de opening erg positief oven de Harlinger afvaloven. Volgens hem is de oven één van de schoonste van Europa.

bron: Omrop Fryslân
foto: Jannette v/d Ploeg

Foto van de dag 182
Politieberichten van vrijdag 29 juni