Help Ambrosia te bestrijden

imageDe Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit vraagt gemeenten en u om te helpen bij de bestrijding van de plant Ambrosia (hooikoortsplan).

Ambrosia, wat is dat?
Ambrosia is een éénjarige plant die 20 tot 150 centimeter groot kan worden. In Nederland komen verschillende soorten ambrosiaplanten steeds vaker voor. Ambrosiaplanten bloeien van eind augustus tot en met oktober. De groengrijze bloemen zijn maar 3mm groot en groeien in een aar. Specifieke kenmerken met foto’s van Alsemambrosia kunt u vinden op www.ambrosiavrij.nu.

Hooikoortsplant

Ambrosia wordt ook wel hooikoortsplant genoemd. Dit geeft al aan dat de plant hooikoortsklachten kan veroorzaken. Tijdens de bloei komen grote hoeveelheden pollen vrij. Deze pollen zijn zeer sterk allergeen wat betekent dat ze snel hooikoortsklachten veroorzaken. De plant bloeit daarbij laat, vanaf eind augustus tot en met oktober, waardoor het huidige hooikoortsseizoen met 2 maanden verlengd kan worden als Ambrosia zich massaal zou vestigen in ons land. Dat willen we voorkomen!
Door nú actie te ondernemen, kunt u eraan bijdragen dat de plant zich niet definitief vestigt in Nederland.

Ook binnen onze gemeente?

In Nederland komt Ambrosia voornamelijk voor in tuinen, door het strooien van vogelvoer dat vervuild is met Ambrosiazaden. Maar ook bloemen- en bermmengsels om openbaar groen in te zaaien kunnen Ambrosiazaden bevatten.
U kunt zelf letten op de aanwezigheid van Ambrosia.

  • Treft u de ambrosiaplant aan buiten uw eigen tuin: meld uw waarneming dan aan de eigenaar.
  • Treft u de ambrosiaplant aan in uw eigen tuin: Kijk op www.ambrosiavrij.nu hoe u de ambrosiaplanten kunt verwijderen.

Meer informatie?
Wilt u meer informatie over de ambrosia en hoe u deze herkent? Kijk dan op www.ambrosiavrij.nu. Op deze website staat ook een fotoblad ‘Hoe herken ik Ambrosia’ waarin wordt uitgelegd hoe u de plant in verschillende fasen herkent.

Foto van de dag 220
Corona Beach Party in Eigentijds